Graševina MasterClass

Graševina Croatica, regionalna organizacija vinara i vinogradara Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, ima zadovoljstvom predstaviti ‘Graševina Masterclass’.

Masterclass je savršena prigoda za kušanje i otkrivanje vrhunskih dometa vina sorte graševine različitih terroira diljem Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

Stručni voditelji

Ivan Jug

Ivan Jug, suvlasnik je i glavni sommelier jedinog zagrebačkog Michelinova restorana Noela. Uz to, često putuje, obilazi vrhunske restorane i važne vinarije i kuša stotine uzoraka tjedno. Jedan je od prvih sommeliera s diplomom Hrvatskog sommelier kluba, stekao je dva stupnja prestižne škole Court of Master Sommelier te je upisao 4., najviši, stupanj međunarodne škole za vinske znalce WSET. Čak je tri puta pobijedio na Sommelierskom prvenstvu Hrvatske te je time jedan od najuspješnijih sommeliera Hrvatske.

Darko Lugarić

Darko Lugarić, glavni sommelier zagrebačkog restorana Tač te najveći stručnjak za kontinentalna hrvatska vina među sommelierima.  Diplomirani je sommelier pri Hrvatskom sommelier klubu, gdje radi kao edukator prve kategorije – predaje i jedan je od ocjenjivača na završnim ispitima za sommelierske titule. Osnivač je projekta Lugy wine putem kojem savjetuje vinare u proizvodnji, prodaji i promociji vina.

Graševina

Gdje je nikla prva biljka sorte koju smo nazvali Graševina, nitko pouzdano ne zna, ali svi su suglasni da najbolje rezultate daje u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju
Graševina je najpopularnija bijela sorta grožđa u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju gdje je zastupljena na čak 72 posto vinogradarskih površina, a s 25% ukupnih površina uvjerljivo je najrasprostranjenija u Hrvatskoj.
Čini se da je svoj najdraži terroir našla upravo u našoj vinogradarskoj regiji – u vinogradu je nježna, ali otporna i postojana; u vinariji – prelijepa i iskričava u primarnim cvjetnim i voćnim senzacijama, elegantna tijekom odležavanja, te bogata i raskošna u tercijarnim predikatnim aromama.
Vino od graševine može se razvijati u svim najvažnijim stilova – od svježih mladih vina i pjenušaca, preko odležanih, maceriranih, pa sve do najzahtjevnijih predikatnih izbornih i ledenih berbi.

Graševina

Graševina
Arome
kamilicamedananaszelena jabukacitrusi
Serviranje
10-12 °C
Boje
greenish
yellow
straw
yellow
gold
yellow
amber
yellow